Adolescenta Catinca Maria (1)

Catinca Maria devine în curând oficial adolescentă (teenage, thirteen). Nu știu dacă înțelegerea mai bună pe care o așteptăm din partea copiilor noștri apare datorită vârstei, fiindcă toate orele zilnice pe care fata le petrece în centru înseamnă stimulare aproape continuă, iar epuizarea fizică din fiecare seară stă mărturie pentru asta. Aș vrea să pot aduna aici, măcar din timp în timp, impresii și observații referitoare la adolescenta noastră cu autism, întrucât cred că pot fi de folos.

Astăzi, niște aspecte pozitive, cum am spus mai sus, înțelegerea. Catinca Maria dă dovadă de o mai bună înțelegere a limbajului vorbit față de perioada de timp anterioară, îndrăznesc să fac legătura, în afară de menținerea ei prelungă într-un foarte propice mediu stimulant, cu mai intensa ei atenție față de propriul trup, cu schimbările pe care le trăiește, pentru că nevoile accentuate ale trupului, regăsite în adolescență, o țin pur și simplu mai ancorată de mediul ei, așadar o obligă la o raportare activă la noi și la firescul nostru, în care vorbirea este esențială.

Totodată dorința de a experimenta activități în care își poate exprima individualitatea (de exemplu, în cazul nostru, impulsurile frecvente de reordonare după voință proprie a spațiului) o determină pe Catinca să își dorească să perceapă limitările din exterior, să înțeleagă în ce fel îi stăm în cale, așadar din nou îi cere o conectare mai bună.

Deși adolescența este timp al încercărilor și test al credinței pentru părinți, dar și pentru cei care o parcurg, iar asociată cu autism o face cu atât mai spinoasă, este esențial, cred eu, să o întâmpinăm fără teamă și resentimente, însă cu deschidere și multă speranță în mai bine.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: