2 Aprilie – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Joi, 2 Aprilie, cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, in cadrul campaniei „Impreuna invingem autismul!” vor fi organizate o serie de evenimente cu scopul de a creste gradul de cunoastere a acestei afectiuni in Romania.

Pe data de 18 decembrie 2007, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat rezolutia 62/139, initiatã de Statul Qatar, prin care ziua de 2 Aprilie este declarata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – World Autism Awareness Day (WAAD). Rezolutia World Autism Awareness Day incurajeaza toate statele membre ale Natiunilor Unite sa ia masuri pentru cresterea constientizarii autismului in randul societatii si sa incurajeze diagnosticul precoce si interventia timpurie. Totodata, este manifestata profunda ingrijorare cu privire la incidenta crescuta a autismului in randul copiilor din toate regiunile lumii si la consecintele si provocarile acestei incidente in ceea ce priveste dezvoltarea.

Campania „Impreuna invingem autismul!”, care se desfasoara in perioada noiembrie 2008 – aprilie 2009 este initiata de Fundatia Romanian Angel Appeal, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si impreuna cu partenerul oficial, Fundatia Vodafone Romania. Initiatori locali: ANCAAR Craiova, Asociatia „Inca o Sansa” – Iasi, autism.gamara.ro – Timisoara si Asociatia Copiilor cu Autism „Dincolo de Cuvinte” – Timisoara. Activitatea centrala pe care o vor organiza pe 2 Aprilie este reprezentata de montarea unui puzzle sub forma de funda impreuna cu parinti, copii, voluntari si sustinatori. Funda puzzle este simbolul campaniei internationale de constientizare a autismului. De ce puzzle? Pentru ca puzzle-ul reflecta misterul si complexitatea autismului. Culorile si formele variate reprezinta diversitatea oamenilor si a familiilor care se confrunta cu aceastã afectiune. Funda, insa, are o luminozitate care semnifica speranta – speranta ca prin cresterea constientizarii autismului si prin interventie timpurie si tratamente adecvate, persoanele cu autism vor avea o viata mai implinita si completa.

Piesele puzzle vor contine informatii despre autism si vor fi montate in 4 orase din tara astfel:

– Bucuresti: ora 11:00, Parcul Coltea, Piata Universitatii (iesirea de metrou spre Spitalul Coltea)

– Craiova: ora 14:00, Piata publica, Mihai Viteazul

– Iasi: ora 10:00, Piata Palatului

– Timisoara: ora 10:00, Piata Operei

Organizatii partenere: Fundatia Children in Distress – Bucuresti, Fundatia Pentru Voi – Timisoara, Centrul pentru Educatie Incluziva „Paul Popescu Neveanu” Timisoara, ANCAAR Iasi s.a. Sustinatori: Anchor Grup, Cocor Media Channel, Curtea Veche, Fan Courier, Iulius Mall, Librariile Carturesti, Opera Nationala Romana Timisoara, Primariile din Bucuresti, Craiova, Iasi si Timisoara, Zoom TV s.a.

Informatia preluata de la initiatorii campaniei „Impreuna invingem autismul”.

Lasă un comentariu